Scannern som synar tvätteriet i sömmarna

Rikstvätteriet KåPI har med hjälp av ny modern utrustning fått en ännu effektivare tvättprocess, som även ger kunderna jämnare kvalité på leveranserna. Vi har varit i kontakt med Kent Pettersson på KåPI för att få veta lite mer.

De flesta av oss upplever nog att mycket i vårt liv går fortare och fortare, och tvättindustrin är inget undantag för detta. Vid hantering av stora kvantiteter gods kan det vara svårt att hinna upptäcka fläckar och hål som inte gått bort i den första omgången tvätt, särskilt om tyget är blött. Detta är ett problem som många tvätterier brottas med. Någon som funderat lite extra på det här är Kent Petterson, som i flera år letat efter en lösning på problemet. Förra året hittade han den – den holländska scannern Mobics, som kan läsa av godset och se om där är fläckar eller hål, men även om tyget har krympt för mycket. Skulle det vara så, då sorterar scannern ut godset. Textilier med fläckar skickas sedan vidare till specialtvätteri, och de med hål går på annat håll. På så sätt riskerar inget dåligt gods att komma ut till kunden, det blir en jämn och fin kvalité på allt som lämnar tvätteriet. Scannern gör även att det blir lättare för tvätteriet att hålla koll på om textilierna de fått av leverantören håller måttet, till exempel om något har krympt för mycket i tvätten, syns det direkt i scannern som kan mäta och jämföra godset.

Kent Pettersson berättar att KåPI är först i Skandinavien med den här typen av utrustning, och att de monterat ytterligare två scanners i mars för att kunna hantera alla textilier som kommer in. Med andra ord är han väldigt nöjd med sin nya utrustning – och även kunderna har märkt skillnad. ”Jag har haft kunder som ringt och undrat om jag bytt ut vår stock, de tycker det är ännu bättre kvalité än tidigare, så det har varit väldigt positiv feedback från kunderna”, avslutar Kent Pettersson.